Knelpunten in de zorg voor thuiswonende ouderen

Hoewel het met veel van de thuiswonende ouderen goed gaat, zijn er ook knelpunten. Het Sociaal en Cultureel Planbureau beschreef de uitdagingen in de literatuurstudie Zorgen voor thuiswonende ouderen. Het onderzoek dient als input voor de commissie die eind 2019 advies uitbrengt aan de regering. Dit artikel zet de bevindingen alvast op een rij.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Er is een groep ouderen die niet aan de toelatingscriteria van de Wet langdurige zorg (Wlz) voldoet maar ook te kwetsbaar is om thuis te blijven wonen. Foto: AdobeStock

Ruim 1,2 miljoen (ofwel 92%) van de in totaal bijna 1,4 miljoen ouderen van 75 jaar en ouder wonen zelfstandig. Ruim vier op de tien ontvangt een vorm van zorg en ondersteuning thuis; de alleroudsten vaker dan de wat jongeren. Hoewel bijna alle 75-plussers kampen met een chronische aandoening of gezondheidsbeperkingen, zeggen de meesten zich goed te kunnen redden in het dagelijks leven en zijn veel ouderen nog altijd actief in de samenleving. Toch worden de eigen kracht en mogelijkheden van ouderen en hun netwerk geregeld overschat. Met de invoering van de hervormingen in de langdurige zorg (HLZ) wordt steeds

0
32

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.