Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderbescherming in oorlogstijd: voogdijvereniging Tot Steun

Terugkijken helpt om in de toekomst nieuw beleid uit te stippelen. Dat geldt zeker voor de benadering van kwetsbare groepen in de samenleving zoals kinderen. De kinderbescherming had daarin sinds 1905 een taak. Een bijzondere omstandigheid vormde de Tweede Wereldoorlog. Hoe hebben kinderbescherming, tehuizen en voogdijinstellingen zich in de jaren 1940–1945 opgesteld? Dit artikel gaat daarbij nader in op de voogdijvereniging Tot Steun en de pupillen die ze onder haar hoede had. Daarnaast staan we stil bij de vraag welke invloed de oorlog had op het beleid van Tot Steun en in het bijzonder op de kinderen die zij onder haar hoede had.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, leefden in Nederland heel wat kinderen in tehuizen en pleeggezinnen. Sinds 1905, toen de kinderbescherming als organisatie werd opgericht, was het aantal kinderen dat op andere plekken dan thuis opgegroeide, fors toegenomen. Juist zulke kinderen hadden het moeilijk tijdens de oorlog, en het is de vraag of instanties ze wel goed konden beschermen. Vooral tehuizen waren kwetsbaar, en daarin verkeerde het grootste deel van de uit huis geplaatste kinderen.

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.