Jeugdzorg is estafettewerk

In 2018 verbleven 84 jongeren uit de regio Noordoost-Brabant in een gesloten jeugdzorginstelling. Een stijging van 25 procent ten opzichte van twee jaren ervoor, terwijl de regio gesloten plaatsingen juist wil voorkomen, verkorten en ervoor wil zorgen dat er duurzame vervolgplekken zijn voor deze jongeren. Met dit doel is het Civiel Traject Beraad opgericht. De eerste resultaten zijn positief. Voor verschillende jongeren is aansluitend een duurzame vervolgplek gevonden en bij een paar jongeren is een gesloten plaatsing voorkomen. Naar de ervaring van betrokkenen zou door de inzet van het Civiel Traject Beraad de helft van de betreffende jongeren niet of korter naar een gesloten instelling zijn gestuurd.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De gesloten jeugdzorg staat onder druk. Het aantal gesloten plaatsingen neemt toe (zie tab. 1), de kosten voor behandeling zijn hoog, personeel is moeilijk te vinden en vaak te laag opgeleid. Dwang en repressie komen nog te veel voor en een goede vervolgplek ontbreekt vaak.Volgens Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg van de Hogeschool Leiden, is veel winst te halen door een betere samenwerking tussen open en gesloten jeugdzorg én tussen jeugdzorg en jeugd-ggz. “Als het om samenwerking gaat, zie je grote verschillen in Nederland. In de ene regio is het veel beter geregeld dan in de andere. (…)

0
16

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.