Het keukentafelgesprek: Jorieke de Wit (32) is regisseur bij Aanpak Top600 in Amsterdam

De keukentafel is klein, passend bij het typisch Amsterdamse stadsappartement. Jorieke de Wit, regisseur bij Aanpak Top600, woont tussen de prostituees en koffieshops. ‘Ik kom uit Delden, Overijssel en ben op mijn negentiende naar hartje Amsterdam verhuisd. Dit lijkt misschien een slechte buurt, maar het is juist heel veilig. De sociale controle is groot rond de Wallen.’

Aanpak Top600 werd in 2011 door Amsterdam gelanceerd om 600 veelplegers van high impact-delicten, zoals inbraken en overvallen, uit de criminaliteit te krijgen. Bij dit project ligt de focus niet alleen op het straffen van deze draaideurcriminelen, maar juist ook op hulp en voorbereiding op hun toekomst door aan talentontwikkeling te werken. ‘Ik neem namens het Preventief Interventie Team van de gemeente deel in het netwerkoverleg en zit aan tafel met politie, openbaar ministerie, reclassering en zorgverleners om te kijken wie wat kan doen en om samen te werken aan één plan van aanpak. We combineren straf en zorg.

0
7

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder