Hulp dichtbij zorgt voor groeiende vraag

Wijkteams worden overspoeld met complexe hulpvragen en komen niet toe aan preventie en collectieve voorzieningen. En dat terwijl het doel van de decentralisatie juist was om zwaardere zorg te voorkomen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto: Claudia Kamergorodski

Movisie doet al enkele jaren onderzoek naar wijkteams die inmiddels in meer dan tachtig procent van de gemeenten aan het werk zijn. Al in 2014 en 2015 publiceerde Silke van Arum een wijkteampeiling. De meest recente peiling deed ze in 2017 samen met Thijs van den Enden, de uitkomsten werden begin 2018 gepresenteerd. Zij ondervroegen gemeenteambtenaren over hoe het gaat met de wijkteams in hun gemeente. Wijkteams blijken vooral te werken aan individuele casussen en de problematiek die zij tegenkomen wordt steeds zwaarder. En ze komen minder toe aan preventie, vroegsignalering en het opzetten van collectieve voorzieningen.

Verder laten Van

2
606

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Beste mensen,

    Ik beheers maar een klein segmentje van alle zorg : ben gehandicapt en sinds twee jaren gehandicapt. Mijn verzorgster heeft ruim voldoende de tijd om in mijn noden te voorzien alsmede een goed gesprek. zij woont namelijk bij mij in en ik betaal haar voor wel 75% van mijn PGB. Zij is een freelance Poolse verzorgster, is nu even een paar maanden met verlof en heb van een organisatie nu voor die paar maanden een Hongaarse verzorgster. Je moet natuurlijk wel de Engelse taal beheersen en kunnen accepteren dat zij dan WEL jouw faciliteiten gebruikt. Wij zijn niet alleen Nederlander maar ook EU burger. Wat is daar mis mee ?
    Prettige dag
    Fred van der Heiden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.