Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het pupildossier als bron

Voor historici die onderzoek doen naar de naoorlogse residentiële jeugdzorg kan het lastig zijn om zicht te krijgen op het kind. Een bron die mogelijk uitkomst biedt, is het pupildossier. In historisch onderzoek worden bronnen als dossiers vaak gebruikt om een stem te geven aan onderbelichte groepen, zoals kinderen in de jeugdzorg. De gedachte hierachter is dat het dossier zicht biedt op de ervaringen, gedachten en gevoelens van het kind, die anders buiten beeld blijven.
Premium

Het Rijksopvoedingsgesticht (ROG) werd in 1858 te Montfoort opgericht als gevangenis voor jeugdige vrouwelijke veroordeelden en huis van verbetering en opvoeding voor meisjes. In 1886 kwam het bekend te staan als het Rijksopvoedingsgesticht voor meisjes. Van 1909 tot 1950 was de instelling gevestigd in Huize Eikenstein te Zeist, en in dat jaar verhuisde het naar De Hunnerberg in Nijmegen. Vanaf dit moment stond de instelling bekend als het Rijks Meisjes Internaat of De Hunnerberg.

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.