Het paard als werkzame factor in de jeugdzorg

Het werken met dieren krijgt een speciale dimensie als het paarden betreft. In de jeugdzorg worden paarden slechts mondjesmaat ingezet, terwijl de resultaten toch bijzonder positief zijn. Door de inzet van paarden verbetert niet alleen de relatie tussen cliënt en hulpverlener, maar wordt tevens de cognitie van kinderen beter wanneer opdrachten op een paard worden gedaan. Kinderen met dyslexie gaan zo bijvoorbeeld veel beter lezen op een paard, proefwerken worden beter geleerd, het ruimtelijk inzicht verbetert en het automatiseren gaat gemakkelijker. Dit wordt verklaard vanuit het idee dat zittend op een paard het arousalniveau van het kind stijgt en daarmee de concentratie en het leervermogen, en dat door de beweging van het paard de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor deze taken extra gestimuleerd worden. Met behulp van het model van Pijnenburg beschrijft de auteur het inzetten van paarden op micro-, het meso- en het macroniveau.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Paarden als werkzame factor? Sommige mensen zullen vraagtekens zetten bij deze titel, andere niet. Mensen die werkzaam zijn in het werkveld van mens-dierrelaties, weten uit ervaring dat de titel van dit artikel in de praktijk van het inzetten van paarden als hulpmiddel in de jeugdzorg een juiste bewering is. Paarden worden namelijk steeds vaker als hulpmiddel ingezet in de jeugdhulp omdat het klaarblijkelijk werkt, hoewel het nog steeds niet wetenschappelijk is aangetoond.

Lastig onderzoek

Daar zijn vele redenen voor. Om te beginnen is het zoeken naar een onderzoeksgroep waarbij n > 100–150 zeer lastig. Binnen de jeugdzorg gaat het namelijk

0
16

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.