Het keukentafelgesprek: ‘Doodgaan verdient aandacht’

Sjan van Bergen woont in achterstandswijk De Hambaken in Den Bosch. Een gezellig ingerichte sociale huurwoning. Een handjevol vissen zwemt nieuwsgierig naar het glas van het aquarium, de regionale krant op de keukentafel. ‘Aan die tafel gebeurt alles. Met mijn vier kleinkinderen doe ik spelletjes, knutselen, schilderen, eten.’ De keuken kijkt uit op een verrassend mooie bloementuin met een rieten schommelstoel waarin ze graag historische romans leest.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-018-0261-1/MediaObjects/41185_2018_261_Fig1_HTML.jpg

Sjan van Bergen (66) begeleidt mensen bij het sterven

‘Ik hou van stilte, heb ook nooit de radio aan. Ik wil mijn gedachten kunnen horen.’ Van Bergen zet zich al negentien jaar in voor de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Ze begeleidt mensen thuis in hun laatste levensdagen om mantelzorgers te ontlasten. Ze is vorig jaar gepensioneerd en komt uit de verpleeghuiszorg. ‘Ik ben pas op mijn 42e gaan werken. Na dertien jaar in een verpleeghuis vond ik dat te zwaar worden. Erg fysiek werk, veel tillen, ondersteunen. Ik heb me omgeschoold en nog tien jaar als doktersassistente gewerkt.’

0
52

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.