Help ouders in plaats van de kinderen’

Kinderen van ouders met psychiatrische of verslavingsproblemen krijgen heus niet meteen zélf problemen, stelt socioloog Elize Lam. Terwijl professionals al snel hun hulp op hen richten. Ze schreef een boek over hoe kinderen in moeilijke gezinssituaties het toch redden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12449-018-0011-3/MediaObjects/12449_2018_11_Fig1_HTML.jpgJij stelt: richt je niet op de kinderen als een ouder problemen heeft.

‘Te snel gaan er belletjes rinkelen, denken we: de kinderen zijn de dupe. Natuurlijk moeten zij veilig opgroeien, maar dat bereik je vooral door ouders met een verstandelijke beperking, psychiatrische of verslavingsproblemen veel beter te begeleiden in hun ouderschap. De focus ligt nu op de kinderen, omdat hun ouders iets mankeren. Die kinderen krijgen vaak standaard een preventieprogramma aangeboden, zonder te kijken naar de opvoeding, de context of beschermende factoren. Daarin zijn we doorgeschoten. Het ondersteunen van ouders draagt zowel bij aan het welzijn van de kinderen

0
33

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.