Gewenste intimiteiten

Wanneer mag je als zorgverlener wel en niet de hand op de schouder leggen? Een uitspraak van de inspectie in een recente tuchtzaak zorgde voor veel discussie. ‘Stel gewoon de vraag of je je cliënt mag aanraken.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Een tuchtzaak begin december vorig jaar over grensoverschrijdend gedrag van een ggz-verpleegkundige verleidde een inspecteur tot de uitspraak dat ‘fysiek contact in de zorg niet verder gaat dan handen schudden.’ Een professionele houding betekent fysieke distantie, aldus de inspecteur gezondheidszorg. Professionals in de zorg reageerden heftig: Hoe kan ik een cliënt wassen als ik hem niet mag aanraken? Zeker in de ouderenzorg, maar ook in de ggz, is de fysieke aanraking bij troost, pijn en aandacht een onderdeel van de professionaliteit, betogen zorgverleners. Waar ligt de grens van fysiek contact in de hulpverlening?

IJskonijn

‘De Inspectie voor de Gezondheidszorg

0
126

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.