Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fleskinderen. Voeding en zuigelingensterfte in Noord-Brabant tussen 1840 en 1940

Aan het einde van de negentiende eeuw was het overlijden van een baby in het zuiden van het land, grofweg de provincies Noord-Brabant en Limburg, vrij normaal (Walhout 2019). In andere delen van het land, zoals de westelijke kustprovincies, werd dit als steeds minder normaal ervaren; hier liep de babysterfte, die halverwege de negentiende eeuw schrikbarend hoog was geweest, vooral na 1875 flink terug. In andere delen van Nederland, vooral in het noorden, was de sterfte onder zuigelingen gedurende de negentiende eeuw stabiel en relatief laag geweest.

Veel historici en demografen, maar ook tijdgenoten, hebben onderzoek gedaan naar deze babysterftepatronen in de negentiende eeuw, de regionale verschillen en vooral ook de verschuivingen in het patroon, en getracht deze te verklaren. Terwijl Noord-Brabant, een overwegend katholieke provincie, in een groot deel van de negentiende eeuw een babysterftecijfer kende onder het landelijk gemiddelde, veranderde dat in de laatste decennia van die eeuw. Na circa 1880 werd de hoogste babysterfte juist gemeten in het katholieke

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.