Financiële zorgen en administratieve chaos na overlijden partner

De sociale partners en het kabinet steggelen al jaren over de hervorming van het pensioenstelsel. Een onderbelicht thema daarbij is het karige en complexe nabestaandenpensioen. De Landelijke Cliëntenraad haalde ervaringsverhalen op en ging daarmee naar de Tweede Kamer. Die debatteerde op 27 mei over de Algemene Nabestaandenwet.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Het is voor de meeste nabestaanden volstrekt onoverzichtelijk hoe de financiële situatie zal veranderen na het overlijden van de partner. Foto: iStock

In de tijd dat de man standaard de kostwinner van het gezin was, lag er een groot financieel risico op de loer als hij weg zou vallen. Dat risico kon vrijwel geen enkel gezin individueel dragen. Daarom werd in de opbouwfase van het huidige pensioenstelsel – in de tweede helft van de negentiende eeuw – als eerste een weduwen- en wezenpensioen geïntroduceerd. Maar tijden veranderen: de meeste vrouwen werken tegenwoordig en ze zijn vaker financieel zelfstandig. Bij meerpersoonshuishoudens zijn twee inkomens de norm geworden. Maar ook nu nog heeft het grote financiële gevolgen als een van de inkomens wegvalt. Vaak

0
14

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.