Een nieuwe kijk op pleegzorg

De zoektocht naar nieuwe pleegouders en de roep om meer stabiliteit voor pleegkinderen zijn actuele en urgente thema’s. Dat maakt het nodig om nieuwe vormen van pleegouderschap te overwegen. Pleegkinderen worden zelden geadopteerd in Nederland, terwijl dat wel vaak voorkomt in bijvoorbeeld Engeland. In andere landen komt ook ‘eenvoudige of zwakke’ adoptie en ‘open’ adoptie voor. In Nederland kennen we wel pleegoudervoogdij. Een ander actueel thema is dat pleegzorg ophoudt bij het achttiende jaar, terwijl jongeren in het algemeen pas rond hun vijfentwintigste het huis uit gaan. Er gaan stemmen op om die leeftijd bij pleegzorg te verhogen. Genoeg redenen om de vraag te stellen: is het tijd voor pleegzorg ‘twee-punt-nul’?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Er is in Nederland een nijpend tekort aan pleegouders (Kronenberg 2017). In 2016 – cijfers over 2017 zijn nog niet bekend – werden 2.471 nieuwe pleegouders geaccepteerd, maar zijn 2.875 pleegouders gestopt. Voor het eerst sinds 2011 is de uitstroom van pleegouders groter dan de instroom (Pleegzorg Nederland 2016). Pleegzorgaanbieders en gemeenten maken zich grote zorgen over het groeiende tekort aan pleegouders, omdat zij daardoor kinderen steeds moeilijker passende opvang in een goed toegerust pleeggezin kunnen bieden.

Een andere zorg is de instabiliteit van de pleegzorg er vinden veel overplaatsingen plaats en een groot aantal plaatsingen eindigt voortijdig

0
10

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.