DILEMMA Wat zou jij doen?

Als sociaal werker ben je al lange tijd bezig het vertrouwen van een gezin te winnen nadat je vanuit school en sportclub signalen kreeg dat het niet goed gaat met het zesjarige jongetje in dat gezin. Langzaamaan zien de ouders in dat jij je niet met hen en hun kind wilt bemoeien, maar dat je ze wilt helpen met de zorgen rondom hun zoontje. Bij je volgende huisbezoek zie je in de kast waar moeder een pak koekjes uit pakt een grote zak met XTC-pillen. Ouders hebben niet door dat jij het gezien hebt. Uiteraard wil je de zorgvuldig opgebouwde vertrouwensband niet op het spel zetten. Wat doe je na deze waarneming?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Hulp bij ethische dilemma’s
Foto: AdobbeStock

LAURA

‘Als het vertrouwen er is, ga dan in gesprek met de ouders. Dan is er meer te bereiken en kan je bij de kern komen, de zorg rondom het kind. Maar: de ouders moeten dan wel openstaan voor een gesprek, anders keren ze zich waarschijnlijk sneller tegen je en dat is niet in het belang van het kind. Met andere woorden: zet het belang van het kind voorop, bouw vertrouwen op en ga dan in gesprek. Zonder vooroordelen, open en met respect.’

BRENDA

‘Ik denk dat eerst het gesprek aangaan met het gezin sowieso belangrijk is. Dat je eindelijk

0
264

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.