Dieren en kwetsbare jeugd: innovatieve interventies wanneer woorden niet werken

Kwetsbare kinderen en adolescenten lopen het gevaar ‘stuk’ te lopen in onze maatschappij, onder meer omdat het hen vaak aan passende begeleiding ontbreekt. Er is niet voor ieder kind een oplossing in de vorm van op hen afgestemd onderwijs, therapie of training die hen kan helpen zich beter in onze maatschappij te handhaven. Wanneer er wel therapie plaatsvindt, en vooral ‘verbale’ therapieën worden aangewend, levert dit bij sommige kinderen en jongeren geen resultaat op. Soms werken woorden niet en zijn kinderen en jongeren meer gebaat bij het opdoen van nieuwe ervaringen die succesvol zijn, waardoor ze leren hun gedrag en emoties op een positieve wijze aan te passen. Zulke ervaringen kunnen ze opdoen in bijvoorbeeld dierondersteunde interventies.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Er is een groot aantal kwetsbare kinderen en adolescenten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (2014) meldt dat ongeveer 3 % van de kinderen tussen 4 en 12 jaar door hun ouders als autistisch worden bestempeld, waarvan 1,9 % voor een autismespectrumstoornis wordt behandeld. Verder vermeldt het onderzoek Health Behavior in School aged Children (HBSC 2013) dat ruim 13% van de jongeren van 11 tot 17 jaar gedragsproblemen heeft en in het onderzoek Jeugd en Opgroeien 2011 gaven ouders aan dat 11 % van de 3‑ tot 18-jarigen gedragsproblemen heeft (Centraal Bureau voor de Statistiek 2011).

0
20

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.