De terugkeer van particuliere hulp bij armoedebestrijding

Particuliere hulp aan mensen met een laag inkomen en schulden is de laatste jaren toegenomen. Kerken, private fondsen en lokale initiatieven geven steun met verstrekking van materiële spullen, financiële noodhulp, sociale activiteiten en persoonlijke begeleiding. Vangnet onder het vangnet, of welkome aanvulling?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Tot diep in de vorige eeuw tijd was hulp aan armen voorbehouden aan particuliere hulp: kerkelijke of burgerlijke liefdadigheid. Ook na invoering van diverse armenwetten en de bijstandsuitkering in 1965 is particuliere hulp niet van het toneel verdwenen. Met de komst van de verzorgingsstaat daalde aanvankelijk de omvang van particuliere hulp bij armoedebestrijding in Nederland. Sinds de jaren negentig leeft particuliere hulp echter weer op, met de komst van onder andere de eerste voedselbanken en het kerkelijk platform ‘Arme Kant van Nederland’. Cijfers van particuliere

0
26

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.