De stelling: Scherpere screening in opvang voorkomt misbruik

De screening van kinderopvangpersoneel wordt flink aangescherpt, om misbruik tegen te gaan. Iedereen die vanaf 1 maart 2018 regelmatig aanwezig is tijdens opvanguren, moet zich inschrijven in het nieuwe personenregister en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Komt dat de veiligheid ten goede?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12449-018-0003-3/MediaObjects/12449_2018_3_Fig1_HTML.jpg

Ja

Petra ter Bekke

beleidsmedewerker GGD GHOR Nederland

‘Uiteraard zijn kinderen daardoor veiliger. Door uitbreiding van de screening naar alle regelmatige bezoekers in de kinderopvang zullen nog meer personen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten aanvragen. De screeningsautoriteit Justis van het ministerie van Justitie en Veiligheid checkt personen in het register continu op nieuwe strafbare feiten. Als er tegen iemand aangifte is gedaan, geeft de autoriteit een seintje aan de GGD. Als een regelmatige bezoeker een zware overtreding heeft begaan – zoals wapenbezit, gewelddelict of zedenmisdrijf – verliest hij of zij zijn Verklaring Omtrent Gedrag en is niet meer welkom

0
27

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.