De regels: Wmo: geen verplichting om vrijwilligers te zoeken

Gemeenten mogen inwoners niet verplichten om vrijwilligers te zoeken om hen te begeleiden. Dat concludeert Ieder(in) naar aanleiding van rechterlijke uitspraken over de uitvoering van de Wmo.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De gemeente Maastricht kende tijdelijk individuele begeleiding toe vanuit het idee dat in die periode vrijwilligers moesten worden gevonden voor langdurige en intensieve begeleiding. De rechtbank Limburg stelde dat deze aanpak zich niet verhoudt met de in de Wmo bedoelde ‘eigen mogelijkheden van cliënt ten aanzien van een beroep op het sociaal netwerk’. In een vergelijkbare zaak tegen de gemeente Wassenaar oordeelde de rechtbank Den Haag eveneens dat tijdelijke ondersteuning om een vrijwilligersnetwerk op te bouwen niet passend is.


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-018-0262-0/MediaObjects/41185_2018_262_Fig1_HTML.jpg

Kwetsbare ouders eerder ondersteunen

Kwetsbare ouders moeten al voor de geboorte van hun kind ondersteund en begeleid worden door de jeugdgezondheidszorg

0
91

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.