De overheid zet de verhouding met haar burgers op scherp

Overheden experimenteren volop met de grote hoeveelheden persoonsgegevens die ze tot hun beschikking hebben. Profileringssystemen voor allerhande doelen schieten als paddenstoelen uit de grond. De toepassing van het Systeem Risico Indicatie is een lichtend voorbeeld van hoe het niet moet.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

‘Er zijn tegenwoordig tal van agentschappen van de Staat waaraan het parlement ongetwijfeld om deugdelijke redenen de bevoegdheid heeft gegeven om informatie en documenten van de burger te verkrijgen. Als deze informatie niet aan anderen wordt meegedeeld maar enkel bekend is bij, en gebruikt wordt door het bureau met de wettelijke bevoegdheid, wordt er geen grote schade aangericht. Maar als de informatie die de politie, de Belastingdienst, de bureaus voor sociale zekerheid, de gezondheidszorg en andere instanties hebben verzameld, in één bestand zou worden bijeengebracht, zou de vrijheid

0
11

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.