Cliëntencolumn: Tijdelijk werk is een crime voor bijstandsgerechtigden

De economie trekt aan en het aantal niet ingevulde vacatures neemt zienderogen toe. Je zou dan ook verwachten dat mensen die afhankelijk zijn van een uitkering vanuit de Participatiewet volop aan de slag kunnen. Zodat ze onder de armoedegrens vandaan omhoog kunnen kruipen naar een menswaardig bestaan, zonder dagelijkse overlevingsstress. Wie wil dit niet? Wie wil niet van het juk van de bijstandsrepressie bevrijd worden?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Pleisterplakkers

De praktijk en de regelgeving zijn echter veel weerbarstiger. De laaggeschoolden en langdurig werklozen onder ons komen hooguit in aanmerking voor tijdelijke baantjes, als pleisterplakkers op de arbeidsmarkt. Als je een paar maanden boven de bijstandsnorm verdient, dan slaat het systeem op hol en komt de armoedeval om de hoek kijken. Op het doorgeven van veranderingen in je inkomenssituatie is het apparaat niet ingesteld.

Het gevolg is dat je je bijstandsuitkering in ieder geval niet op de reguliere betaaldatum krijgt uitbetaald, als je tijdelijke werk en je maand WW-uitkering er weer op zitten. Of je uitkering wordt eerst geblokkeerd

0
22

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.