Basisinkomen: bestaanszekerheid en vrijheid

Een basisinkomen is een bescheiden maandelijks bedrag voor elke volwassene in Nederland, zonder tegenprestatie of vermogenstoets. Het geeft mensen bestaanszekerheid en vrijheid om hun eigen leven anders in te richten. Met betaald werk, zorg, (her-) scholing of vrijwilligerswerk, of een combinatie. Maar hoe zit het met mogelijke nadelen als massaal bankzitten en onbetaalbaarheid?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Een van de voordelen van het basisinkomen is dat de armoedeval wordt opgeheven. De armoedeval is de afgelopen jaren door de vele inkomensafhankelijke regelingen steeds groter geworden. Huursubsidie, zorgtoeslag, kindgebonden budget en sinds kort ook arbeidskorting en heffingskorting zijn inkomensafhankelijk. Hetzelfde geldt voor gemeentelijke regelingen. Ze zijn allemaal goed bedoeld, maar onderaan de streep is de consequentie dat (meer) betaald werk voor de helft van de Nederlanders niet of nauwelijks loont.

Mensen tussen minimum en modaal zitten financieel vast. Als iemand (beter) betaald werk vindt, gaat hij er netto nauwelijks op vooruit en soms zelfs achteruit.

0
28

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.