Home 2022

Laatste artikelen

Jeugdhulp

HOOFDPIJNCLIËNT ‘Als de wil er niet is, trek je aan het kortste eind’

Gerry werkt als jeugdzorgwerker D in een gesloten jeugdinrichting voor cliënten met lvb en gedragsproblematiek. Voor één jongen die hij drie jaar onder zijn hoede had, kreeg hij een zwak. Dan is het extra zwaar om hem alsnog te zien ontsporen.
Jeugdhulp

KIPPENVEL ‘Bij hem ging het knopje om’

Jongerenwerker Nadine de Koning (33), werkzaam bij Welzijnskwartier in Katwijk, ging met een groep jongeren met extreemrechtse sympathieën naar Auschwitz. Een gratis vakantie, noemden sommigen het. Maar Nadine zou het zo weer doen, vertelt ze in onze podcastserie Kippenvel.
Professionalisering

THEMA Preview ‘Zorgen dat mensen echt tot hun recht komen’

Professionele autonomie is een veelgebruikt begrip in het sociaal werk. Maar wat is het precies? Jurja Steenmeijer schreef er een boek over. Het gaat over begrippen als respect voor de cliënt en opkomen voor diens belangen. 'Professionals hebben ruimte nodig om vanuit kennis en normatieve kaders af te wegen wat iemand nodig heeft.'
Professionalisering

COLUMN Doen wat werkt

We volgen met onze gehuurde auto de enige snelweg die ons vakantieland rijk is. Het valt ons op dat op willekeurige plaatsen een zebrapad over de snelweg is aangebracht.
Professionalisering

THEMA De expert spreekt ‘Wees actief en maak gezamelijk een vuist’

'Het beroep ligt onder een vergrootglas, maar er is nauwelijks aandacht voor de échte betekenis van sociaal werk', zegt Leonie le Sage, lector Professionele Identiteit van de sociaal werker aan Hogeschool Rotterdam.
Ervaringsdeskundig

COLUMN Imperfect leven

'Mijn moeder was echt zo'n vechtmoeder: alles moest perfect zijn voor Jalbert.' Tegenover me in een café zit Anjet van Dijken en ze vertelt me over haar band met haar broer. Jalbert heeft een verstandelijke beperking en is blind en Anjets ouders overleden korte tijd na elkaar in haar tienerjaren.

EDITORIAL Jij maakt het verschil

Wat 'de sociaal werker' in mijn ogen kenmerkt, is dat hij vriendelijk, geïnteresseerd en empathisch is. Dat hij het beste voor zijn cliënten wil en alles doet wat in zijn macht ligt om dat te bereiken.
Participatie

WIJ SAMEN | Fietsmaatjes haalt mensen uit hun isolement

Tien jaar geleden krijgt verpleegkundige Tekla Zwinkels een briljant idee. Welzijnsadviseur Pauline Zwinkels zag er direct de kracht van in. Tot op de dag van vandaag is ze enthousiast over wat Fietsmaatjes voor mensen betekent.
Jeugdhulp

ZO KAN HET OOK ‘Ik wil geen kamer onbenut laten’

Achttienjarige uitstromers vanuit de jeugdzorg gaan te vaak onderuit, merkte Bianca van der Neut tijdens haar werk bij jeugdhulporganisatie De Rading. Ze richtte Kamers met Aandacht op. De insteek: iemand verhuurt een kamer aan een jongere én houdt een oogje in het zeil.

BINNENKIJKEN ‘Je mag niet rennen, maar daar is echt niet op te handhaven’

Sommige dingen hoeven nooit te veranderen: voetballen, kleedkamer in, ouwehoeren, kopje koffie na afloop.