Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatschappelijke diensttijd helpt jongeren bij hun toekomst

Waar ben ik goed in? Hoe kan ik iets betekenen voor anderen? Het zijn belangrijke vragen die de jonge generatie bezighouden. Door mee te doen met de maatschappelijke diensttijd (MDT) kunnen jongeren zichzelf ontwikkelen en werken aan hun toekomst.

Tijdens MDT kiezen jongeren – tussen de 12 en 30 jaar oud – ervoor hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd iets te doen voor een ander. MDT-trajecten sluiten aan bij diverse interesses van jongeren, zodat er altijd een traject is dat écht bij hen past. Deelnemers geven bijvoorbeeld taalles aan statushouders of organiseren een evenement voor kinderen met een beperking. Ook krijgt iedere jongere begeleiding en trainingen.

Rovernio (29): “Mijn moeder is gedupeerd door de toeslagenaffaire. Het is net een dominosteentje dat omvalt, met hele grote gevolgen. Op mijn achttiende ging ik uit huis en vanaf toen liepen mijn schulden op. Ik verloor al mijn vertrouwen in de overheid, scholen en hulporganisaties. Ik dacht dat niks nog zou lukken. Bij het MDT-traject van Local Heroes kreeg ik trainingen en leerde ik mijn plek in de maatschappij terug te vinden. Ik leerde communiceren met anderen, mijzelf uitdrukken en omgaan met tegenslagen. Ik weet nu veel beter wat mijn talenten zijn en hoe ik die kan inzetten om anderen energie te geven. Dankzij MDT is mijn wereld groter geworden.”

Wat levert het op?

Met MDT bouwen jongeren aan hun zelfvertrouwen, ontdekken ze wat ze willen, doen ze nieuwe vaardigheden op en vergroten ze hun netwerk. Dit stimuleert hen op een positieve manier de regie over hun eigen leven te houden. En dat maakt niet alleen de jongeren, maar ook de samenleving als geheel een stukje sterker.

Salwa (20): “Iets meer dan een jaar geleden kreeg ik te horen dat ik een angststoornis heb. Spreken in het openbaar vond ik altijd heel eng en kennismaken met nieuwe mensen vond ik vreselijk. Ik zit nu in het jongerenpanel van MDT. Die angsten zijn natuurlijk niet meteen helemaal weg, maar het was echt veel minder eng dan ik dacht. We hebben vaak meetings. Als bedrijven iets met jongeren willen doen, geven wij ze advies hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. Door mijn mening te geven, draag ik al bij. Gewoon door mezelf te zijn. Al die meetings en praten over maatschappelijke belangen, daar leer je veel van.”

Meedoen

Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Iedereen tussen de 12 en 30 jaar kan meedoen. Tijdens of naast school, in een tussenjaar of als je niet (meer) naar school gaat.

Jongerenwerker M’hamed Yahia: “Positieve bekrachtiging is enorm belangrijk voor jongeren en hun ontwikkeling. MDT is een goed instrument om jongeren nieuwe vaardigheden op te laten doen en hen te laten ervaren dat ze van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij. Als ze die erkenning vervolgens ook terugkrijgen vanuit jongerenwerkers, docenten of ouders, dan groeien ze écht. Daarnaast helpt MDT jongeren om een netwerk op te bouwen. Zo kunnen ze toewerken naar een stabiele toekomst.”

Meer informatie en aanmelden

Werk jij met jongeren die willen bouwen aan zichzelf en hun toekomst? MDT kan daarbij een uitkomst bieden! Kijk voor meer informatie over verschillende MDT-projecten en de mogelijkheden op www.doemeemetmdt.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.