Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Levenseindekliniek werkt zorgvuldig’

De euthanasiepraktijk van de Levenseindekliniek is zorgvuldig. Dat heeft Willie Swildens, voorzitter van de toetsingscommissies euthanasie, in Nieuwsuur gezegd. De commissies bepalen of euthanasie of hulp bij zelfdoding volgens de wet zijn uitgevoerd. Zo niet, kan door justitie tot vervolging worden overgegaan.
'Levenseindekliniek werkt zorgvuldig'
Foto: ANP-Photo/Lex van Lieshout

26 van de 104 Levenseindekliniek-zaken zijn het afgelopen jaar door de vijf regionale toetsingscommissies bekeken en niet zoals gangbaar is door één commissie. Volgens Swildens gebeurde dit om een gedegen oordeel te krijgen. Ze vindt die extra check niet meer nodig. Swildens vindt verder dat de kliniek ‘in een behoefte blijkt te voorzien’. De resterende gevallen worden nog bekeken.

Euthanasie

De Levenseindekliniek ging een jaar geleden open. Sindsdien hebben zich 714 mensen zich bij de kliniek gemeld. 17 mobiele teams met een arts en een verpleegkundige beoordelen de aanvragen. Na uitgebreid onderzoek wordt eventueel euthanasie uitgevoerd bij mensen thuis.

Afgewezen

Van de 714 verzoeken werden er 198 afgewezen. Op dit moment zijn er volgens de kliniek 56 patiënten in behandeling van een team van de kliniek. Er staan 187 mensen op de wachtlijst van de Levenseindekliniek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.