Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Let op signalen van ondervoeding bij ouderen

Zorgprofessionals moeten structureel aandacht hebben voor signalen van ondervoeding bij 65-plussers. Er zijn richtlijnen, maar die worden niet door beroepskrachten toegepast. Aandacht hiervoor is belangrijk, want gemiddeld is 1 op de 10 mensen ouder dan 65 jaar ondervoed.
1-ondervoeding-ouderen
De inname van desnoods extra eiwitten kan de spiraal van weinig eetlust

Dat blijkt uit onderzoek van Canan Ziylan, die op 9 december promoveert op dit onderwerp bij de Wageningen University & Research. Zowel ouderen als zorgprofessionals onderschatten het belang van eiwitrijke voeding op latere leeftijd, volgens Ziylan. Gemiddeld is één op de tien 65-plussers ondervoed. Onder de groep die thuiszorg heeft, blijkt 1 op drie ouderen ondervoed te zijn.

Eiwitten

Het is vooral het gebrek aan eiwitten dat bij ouderen leidt tot verminderde spiermassa en kracht, minder energie en gewichtsafname. ‘Het besef ontbreekt bij ouderen zelf, maar ook bij zorgprofessionals’, aldus promovenda Ziylan, ‘dat je met goede eiwitrijke voeding ouderen actief kunt houden. De inname van desnoods extra eiwitten kan de spiraal van weinig eetlust, weinig energie en weinig activiteit doorbreken.’

Ouderen moeten zelf aan valpreventie doen. Het aantal valongevallen onder ouderen blijft stijgen. Het stijgt zelfs harder dan volgens de vergrijzing verklaard kan worden. Dat is te lezen in een rapport van VeiligheidNL. Elke dag overlijden gemiddeld negen 65-plussers aan de gevolgen van een val. Lees meer>>

Wijkverpleegkundige

Zorgprofessionals moeten extra alert zijn op wat ouderen eten en vooral of ze voldoende eiwitrijk voedsel krijgen. In Nederland zijn duidelijke richtlijnen voor het screenen en behandelen van ondervoeding bij ouderen, maar ze worden beperkt toegepast, volgens Ziylan. ‘Wijkverpleegkundigen screenen over het algemeen niet structureel op ondervoeding, terwijl zij een belangrijke signaleringsfunctie kunnen hebben.’

Kant-en-klaar maaltijd

‘Ook familie en mantelzorgers moeten alert zijn op de voeding van ouderen’, zegt de onderzoekster. ‘Vaak wordt gewichtsverlies of te weinig energie toegeschreven aan leeftijd of medicijngebruik. Dat ouderdom met gebreken komt, betekend nog niet dat we energieverlies maar gewoon moeten accepteren.’ Gezonde ouderen kunnen met eieren, vlees, vleeswaren, zuivelproducten, peulvruchten en noten voldoende eiwit binnenkrijgen. Dreigt er een tekort, dan zijn eiwit verrijkte kant-en-klaar maaltijden een goed en gewaardeerd alternatief, blijkt uit het onderzoek van Ziylan.

Aanpak ondervoeding

Er zijn volgens de onderzoekster 3 voorwaarden voor een goede aanpak van ondervoeding: Zorg voor bewustwording over het probleem bij ouderen en professionals. Maak taken over monitoring van de voeding tussen professionals en mantelzorgers duidelijk. Geef eiwit verrijkte producten aan ouderen die een risico lopen op ondervoeding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.