Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leerlingenstop wegens tekort stageplaatsen in zorg en welzijn

Regionale opleidingscentra (ROC's) kampen nog steeds met een ernstig tekort aan stageplaatsen in de zorg en de welzijnssector. Er zijn zelfs scholen die studenten weigeren, omdat ze anders geen stageplek kunnen aanbieden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Socialistische Partij heeft gehouden onder 22 ROC’s. Eerder bleek ook al uit onderzoek van koepelorganisatie BVE dat 85 procent van de ROC’s in 2005 moeite had met het vinden van een plek voor een student Verpleging en verzorging. Uiteindelijk vond 46 procent alsnog een plaats, maar 38 procent slaagde daar niet in.

Te duur
Volgens de SP geven de ROC’s als reden aan dat het voor de instellingen duur is om stageplekken aan te bieden. Niet alleen de stagevergoeding, maar ook de begeleiding kost tijd en dus geld. Andere redenen zijn het slecht afstemmen van vraag en aanbod, het feit dat mensen met een hogere opleiding zich ook aanbieden en dat instellingen zelf interne opleidingen hebben.
De SP pleit voor de oprichting van een stagefonds, om het aanbieden van een plek waar een student praktijkervaring kan opdoen makkelijker te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.