Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laatste levensfase liever niet in het ziekenhuis

De meeste mensen sterven als hun tijd eenmaal is gekomen bij voorkeur thuis of in het verzorgingshuis. Desondanks overlijdt 40 procent van de mensen in het ziekenhuis. Dit zijn patiënten die niet onverwacht overlijden, zo melden onderzoekers van het Nivel en VUmc.
Laatste levensfase liever niet in het ziekenhuis

Bij mensen die in het ziekenhuis overlijden is de huisarts vaak niet op de hoogte van hun wensen, terwijl veel hulp thuis is te organiseren, aldus de onderzoekers. Het is belangrijk om voorkeuren tijdig te bespreken. Als al vroeg de plaats bekend is waar een zieke wil overlijden, lukt het in vier van de vijf gevallen om aan de wensen tegemoet te komen.

Initiatief
In de laatste levensfase zou de huisarts de wensen rond het overlijden moeten bespreken met de patiënt en de familie, stelt Nivel-onderzoeker en huisarts Gé Donker. De huisarts zou hierin het initiatief moeten nemen en de wensen van de patiënt op gezette tijden opnieuw met hem of haar moeten bespreken.

Hospice
Nivel en VUmc bekeken de situatie van ruim 600 mensen die niet onverwacht overleden. Uit de resultaten blijkt dat 34 procent van hen thuis overleed, 16 procent in het verzorgingshuis, 40 procent in het ziekenhuis en 10 procent in een hospice of vergelijkbare voorziening. Bij iets meer dan de helft (54%) was de huisarts op de hoogte van de voorkeursplaats van overlijden. Van deze patiënten wilde 88 procent thuis overlijden, 10 procent in een hospice en slechts 2 procent in het ziekenhuis. Vier op de vijf van hen overleden op de plaats van hun voorkeur.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Nivel/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.