Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Laat studenten in Vogelaarwijken wonen’

Studenten kunnen prima worden ondergebracht in leegstaande woningen in de zogenoemde Vogelaarwijken. Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66, wil dat minister Piet Hein Donner (Volkshuisvesting) hierover gaat praten met woningcorporaties.
'Laat studenten in Vogelaarwijken wonen'

Verhoeven signaleert een groeiend tekort aan woonruimte voor studenten: ‘In 2015 zijn 44.000 kamers nodig.’ Hij wil bestaande woningen daarom beter benutten om zo op korte termijn duizenden studenten te helpen. Volgens de D66’er staan bijvoorbeeld in Overvecht (Utrecht) en Amsterdam-West woonblokken leeg, wachtend op renovatie. De nog niet aangepakte huizen zijn te klein voor gezinnen, maar goed genoeg voor drie studenten, meent Verhoeven. Hij vindt verder dat de regels moeten worden versoepeld zodat studenten ook makkelijker in lege kantoren of boven winkels kunnen wonen.

Mislukt
In Rotterdam worden studenten al gehuisvest in de Tarwewijk op Zuid, een ‘Vogelaargebied’. Aan de Dordtselaan wonen meer dan honderden studenten in een appartementencomplex. ‘Belangrijk is dat je ze wel bij elkaar huisvest. We hebben geprobeerd studenten individueel op het Afrikaanderplein in deelgemeente Feijenoord te huisvesten, maar dat is mislukt’, zegt PvdA-wethouder Hamit Karakus (Wonen). Ze wilden liever bij elkaar wonen.

Taalles
Daarom benadrukt Karakus het belang van collectiviteit : zet de studenten wel bij elkaar, anders heeft het geen zin. Karakus vindt dat op deze manier de wijk een impuls krijgt. Studenten kunnen ook wat voor de wijk betekenen als ze zich sociaal inzetten voor hun medewijkbewoners. Met die gedachte is een project opgezet. ‘Studenten krijgen huurkorting als ze bijvoorbeeld extra taallessen geven aan kinderen of mensen helpen met bijvoorbeeld formulieren invullen of andere zaken.’

Achterstand
Zo werkt het twee kanten op, stelt Karakus. ‘Achterstanden worden weggewerkt en studenten leren in pedagogisch opzicht hoe ze kinderen moeten begeleiden.’ Het project moet uiteindelijk tweehonderd studenten naar de Vogelaarwijken halen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht