Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsregister voor verpleging

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden erkend als professionele standaard voor de sector. In het digitale register kunnen verpleegkundigen en verzorgenden bijhouden wat zij doen aan deskundigheidsbevordering.
Kwaliteitsregister voor verpleging

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schrijft dit in een brief aan de beroepsvereniging V&VN die het systeem in 2008 instelde. In de bezoeken aan zorginstellingen zal de IGZ de beroepsbeoefenaren stimuleren zich te registeren in het kwaliteitsregister. Daarnaast zal de inspectie bij onderzoek naar calamiteiten het register raadplegen voor toetsing van de deskundigheid.

Portfolio

Verpleegkundigen van niveau 4 en 5 en verzorgenden van niveau 3 kunnen in het register een online portfolio bijhouden. Daarin staan de studiedagen waaraan zij deelnemen, welke vakliteratuur ze bijhouden en de gevolgde intervisie en scholing. Het register bevat ook een catalogus met activiteiten om de deskundigheid te bevorderen.

Volgens de IGZ heeft de V&VN met het register ‘de verantwoordelijkheid genomen als beroepsorganisatie en landelijke normen vastgesteld voor het onderhouden van de deskundigheid (…) in de verpleging/verzorging.’

Standaard

De beroepsgroep heeft zelf, in samenwerking met patiëntenorganisaties, opleiders, werkgevers en zorgverzekeraars de professionele standaard opgesteld. Zij hebben gezamenlijk bepaald welke activiteiten de deskundigheid van de verzorgenden en verpleegkundigen op peil houden. Inschrijven in het kwaliteitsregister is vrijwillig.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden

Bron: V&VN/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.