Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG wil meer duidelijkheid over euthanasie

De minister van Volksgezondheid moet de onduidelijkheid over wilsonbekwame patiënten met een euthanasieverklaring wegnemen. Dat verzoekt artsenfederatie KNMG vrijdag aan minister Edith Schippers in een reactie op een evaluatie van de euthanasiewet in december.
KNMG wil meer duidelijkheid over euthanasie
Foto: ANP Photo

 

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst liet vorige maand weten het teleurstellend te vinden dat artsen geen euthanasie uitvoeren bij wilsonbekwame dementen, terwijl de wet dit wel toestaat. Ze zei dit naar aanleiding van een brochure van de KNMG waarin staat dat een arts geen euthanasie mag plegen als hij niet meer kan communiceren met een patiënt, zelfs niet wanneer die een euthanasieverklaring heeft waarin de doodswens nadrukkelijk is vastgelegd.

Ruim begrip

‘Daarover verschillen Els Borst en de KNMG van mening’, zei een KNMG-woordvoerder hier vrijdag over. Volgens de KNMG is het begrip communiceren heel ruim. ‘Dat hoef niet per se praten te zijn. Met klanken kan je bijvoorbeeld ook communiceren. Een patiënt moet aan kunnen geven dat hij ondraaglijk lijdt. Maar we hebben het dan over de meest brede zin van communicatie, zowel verbaal als non-verbaal’, zei Eric van Wijlick van de KNMG vrijdag.

Dementerenden

Bij dementerenden ligt dit heel ingewikkeld, volgens Van Wijlick. ‘Er zijn dementerenden die niet meer weten dat ze een euthanasieverzoek hebben gedaan.’ Dan wordt het heel moeilijk, vindt de KNMG.

Gesprek

In een reactie zei minister Schippers vrijdag dat ze wil gaan praten met de KNMG, Els Borst en anderen die vinden dat het anders zou moeten. ‘Ik ga proberen scherp te krijgen waar de pijn zit en wat we eraan kunnen doen om helderheid te krijgen.’ Na deze gesprekken zal Schippers aan de Tweede Kamer laten weten hoe ze over deze kwestie denkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.