Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klussen langs de lijn

Stichting De Oprit in Hengelo slaat een brug. Aan de ene kant: kwetsbare jongeren die wachten op een plaats bij een sociale werkvoorziening. Aan de andere zijde: de gemeente, beheerder van sportaccommodaties in slechte staat.
Klussen langs de lijn

Voor schoolverlaters van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) liggen de banen niet voor het oprapen. Om in aanmerking te komen voor een werkplek bij de sociale werkvoorziening, is een wachttijd langer dan een jaar heel gebruikelijk. Hoe kun je deze periode nuttig besteden? Wim Brouwer uit het Overijsselse Hengelo nam het initiatief om deze jongeren, vooral jongens, dagbesteding te bieden. Hij zette ze aan het werk bij lokale sportverenigingen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten. Door het groeiende tekort aan vrijwilligers en geld in het verenigingsleven verslechtert namelijk de staat van de accommodaties.

Acht sportverenigingen in de omgeving van Hengelo maken al gebruik van de diensten van De Oprit, in 2007 opgericht door Wim Brouwer. Binnen- en buitenschilderwerk, het schoonmaken van kleedkamers, voetbalkleding wassen, groenonderhoud, elektrotechnisch werk, renovatieklussen: de acht jongens die bij De Oprit werken, kunnen zo in verschillende vakgebieden werkervaring opdoen.

Frustratie
‘Voor de één is het werk bij De Oprit een overbrugging naar een plek bij de sociale werkplaats, voor de ander dient het als tussenstation naar een vaste baan in bijvoorbeeld de groenvoorziening’, licht Brouwer toe. Zelf is hij als begeleider dagelijks betrokken bij de deelnemers.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nummer 1, januari 2010. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.