Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleurrijk Welzijn: Anita Schwab in beeld

Anita Schwab is de eerste professional van de site 'Kleurrijk Welzijn' die we hier belichten. Op de site komen zestien welzijnswerkers aan het woord, die laten zien wat er bij 'multicultureel werken' komt kijken.
Kleurrijk Welzijn: Anita Schwab in beeld

Anita Schwab is al dertig jaar opbouwwerker in de Haagse Schilderswijk en het Laakkwartier. Eerst werkte ze vooral met vrouwen, sinds een aantal jaren is Schwab de drijvende kracht achter het Vadercentrum ADAM. (Foto Claudia Kamergorodski)

Begin jaren negentig richtte Schwab vanuit het vrouwenopbouwwerk in het Haagse Laakkwartier De Koffiepot op, het eerste Nederlandse moedercentrum. Inmiddels zijn er bij het Landelijk Netwerk Moedercentra meer dan dertig moedercentra aangesloten. Vadercentrum Adam is een ‘multiculturele ontmoetingsplaats voor mannen’. Vaders werken er aan hun persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke participatie, taalvaardigheid, arbeidsmarktperspectief en ‘coachend ouderschap’.

Betrokken
‘Verschil maak je door mensen met elkaar in contact te brengen’, zegt Anita Schwab op Kleurrijk Welzijn. ‘Ik werk al ruim dertig jaar in dit vak en al mijn projecten waren mij lief. Ik heb nooit hoeven te solliciteren, zaken kwamen steeds op mij af en vervolgens ging ik er mee aan de slag. Ik ben daarom steeds bij initiatieven betrokken geraakt, waarbij ik me ook echt heel betrokken voelde.’

Indirecte vraag
‘Professioneel betekent voor mij meer dan alleen methodisch werken. Voor mij betekent het dat je in staat bent om de hulpvraag te begrijpen, ook al wordt die niet direct gesteld. Via de indirecte vraag moet je onderkennen wat er speelt én herkennen dat het probleem niet uniek is. Iemand staat nooit alleen met zijn vraag, er zijn altijd meerdere personen die met die zelfde vraag zitten, die mensen moet je bij elkaar brengen.’

Gelijkwaardigheid
‘Ik zou nooit beleidsmedewerker of een directeur willen worden – het is mij meermalen aangeboden – maar dan kom je in een heel andere verhouding met de buurtbewoners en de bezoekers van het centrum te staan. Mijn verhouding met de bezoekers is zo veel gelijkwaardiger.’

Kleurrijk welzijn
Op de site ‘Kleurrijk Welzijn’ komen zestien professionals aan het woord, die laten zien wat er bij ‘multicultureel werken’ komt kijken. Het initiatief tot de site is genomen door NIZW Sociaal Beleid. Het instituut wil laten zien dat de welzijnssector, waarin meer dan 40.000 mensen werken, nog altijd een ‘dynamische’ bijdrage aan de samenleving levert. De site is ontwikkeld in het kader van het project ‘De multiculturele buurt’ van het Oranje Fonds.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.