Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderdorp zoekt slachtoffers misbruik

Lindenhout, een organisatie voor jeugd- en opvoedhulp in Gelderland en Overijssel, roept eventuele slachtoffers van seksueel misbruik in het verleden op om zich te melden. Het misbruik zou hebben plaatsgehad vanaf het midden van de jaren 70 in het voormalige Kinderdorp Neerbosch, een woonvoorziening aan de rand van Nijmegen.
Kinderdorp zoekt slachtoffers misbruik
Foto: ANP

Bij Lindenhout hebben zich ruim 15 mensen gemeld die zeggen dat zij tussen 1975 en 1985 misbruikt zijn in het Kinderdorp. De organisatie heeft het Verwey-Jonker Instituut opdracht gegeven onderzoek te doen naar deze vermeende misstanden. Deze week plaatst het bestuur advertenties in diverse media om zoveel mogelijk ex-pupillen te bereiken die mogelijk ook iets hebben meegemaakt.

Samson

‘Na het uitkomen van het rapport Samson kwamen via ons bestuur en een lotgenotenorganisatie signalen binnen over misbruik in voormalig Kinderdorp Neerbosch’, zegt Annet van Zon van de raad van bestuur van Lindenhout. Daarop is opdracht gegeven voor een apart onderzoek. ‘We willen weten, helpen en leren’, aldus Van Zon. Het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut moet in de zomer klaar zijn. Dan wordt besloten of Lindenhout aangifte tegen eventuele plegers zal doen.

 

Directeur

Volgens lotgenotenorganisatie KLOKK hebben de meeste klachten betrekking op het gedrag van de toenmalige directeur, die ondertussen op de Filipijnen woont. Deze man heeft één geval van seksueel misbruik toegegeven, maar er zouden meer slachtoffers zijn. Lindenhout hoopt dat ook ex-medewerkers van het Kinderdorp zich zullen melden.

 

Kinderdorp

Kinderdorp Neerbosch is in 1863 als weeshuis opgericht door evangelist en bijbelverkoper Johannes van ’t Lindenhout. Hij wilde wezen die als knechtje werden verkocht een beter leven geven. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw woonden in het dorpje niet alleen wezen, maar ook andere kinderen die niet thuis konden wonen. De kinderbeschermingsinstelling bestaat niet meer. Tegenwoordig zijn enkele gebouwen in gebruik bij de Leo Kannerstichting voor autistische jongeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.