Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samson: we kunnen niet meer om misbruik heen

We kunnen niet meer om het misbruik in de jeugdzorg heen. Dat zei Rieke Samson maandag bij de presentatie van het onderzoeksrapport van haar commissie. Ze onderzocht seksueel misbruik onder kinderen die tussen 1945 en 2010 door de overheid in een instelling of een gezin werden geplaatst.
Samson: we kunnen niet meer om misbruik heen

Er moet dan ook langdurig worden geïnvesteerd in de aanpak van misbruik in de jeugd- en pleegzorg, stelt Samson. ‘We moeten niet uit zijn op kortetermijnsuccesjes’, zei Samson. ‘Van hoog tot laag, van minister en directeur-generaal tot gezinsvoogd en groepsleider’, iedereen moet aan de slag blijven, aldus de commissie.

Download hier het rapport van de commissie-Samson: ‘Omringd door zorg, toch niet veilig’  >>

Zware taak
Op medewerkers in de jeugdzorg rust volgens Samson dan ook een zware taak. ‘Het vraagt nogal wat van hen om de levens van deze kwetsbare kinderen weer op de rit te krijgen en hun een veilig leefklimaat te bieden.’Misbruik is nooit helemaal te voorkomen, stelt Samson: ‘De werkelijkheid is niet helemaal maakbaar.’

Taboe

Een aantal bevindingen heeft Samson verbaasd. Zo was ze verrast door het taboe dat ervoor zorgt dat misbruik moeilijk bespreekbaar is. Ook vond ze het opvallend dat mensen die in de zorg werken het lastig vinden om op signalen over misbruik te reageren. Tenslote gaf Samson aan dat ze verbaasd was dat de helft van het misbruik werd gepleegd door groepsgenoten van de slachtoffers.

Mechanismen
De commissie-Samson vindt dat er nog veel meer (wetenschappelijk) onderzoek nodig is. Niet alleen naar misbruik, maar onder meer ook naar de ‘mechanismen’ die maken dat werkers in de jeugdzorg of pleegouders komen tot seksueel misbruik.

Screening
De commissie vindt ook dat de screening van professionals en pleegouders beter moet. Zo moet van sollicitanten worden verwacht dat die in staat zijn ‘open te praten’ over erotische gevoelens op het werk en eventuele ervaringen daarmee. Veranderingen in de persoonlijke sfeer moeten ook worden besproken, omdat die de risico’s kunnen verhogen.

Opleiding
Seksualiteit en misbruik dienen ook standaard onderwerpen te zijn in alle basisopleidingen. De kinderen zelf moeten ook ‘weerbaarder’ worden gemaakt en ‘waar mogelijk’ kunnen meebeslissen.

Bron: ANP/ANP-Photo/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.