Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kind depressieve moeder krijgt problemen’

Veel kinderen van moeders die depressief waren na de bevalling, kunnen minder goed tegen stress en hebben vaker aanpassingsproblemen op school als ze zes jaar zijn. Ook maken ze moeilijker contact met leeftijdgenootjes.
'Kind depressieve moeder krijgt problemen'

Volgens psycholoog Laura Kersten-Alvarez helpt het als de kinderen al op jonge leeftijd hulp krijgen bij het herstellen van het contact met hun moeder. Dat effect is vijf jaar na de hulpverlening nog steeds meetbaar, ontdekte ze.

Overlijden

Ze promoveert volgende maand op het onderwerp aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze richtte haar onderzoek vooral op kinderen uit gezinnen waar problemen spelen als scheiding, ontslag, ziekte of overlijden. De kinderen hebben volgens haar minder gedragsproblemen dan kinderen in dezelfde situatie die geen hulp hebben gehad.

Beschadigd

Depressie na een bevalling komt bij één op de tien moeders voor. Dat zijn er ongeveer 20.000 per jaar. Juist in het eerste levensjaar van een kind is het heel belangrijk om goede hechting op te bouwen met de moeder. Volgens de promovenda kan het kind blijvend beschadigd raken in zijn ontwikkeling als die hechting niet goed verloopt. Hulp aan alleen de moeder is volgens haar niet voldoende.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Marco de Swart

1 REACTIE

  1. Beste redactie,
    Het zou goed zijn als jullie bij de berichtgeving over dit soort onderzoeken ook zouden aangeven hoe groot het percentage kinderen is van depressieve moeders die daadwerkelijk in de problemen komen. Meestal gaat het weliswaar om een significant percentage, maar niet om 100%.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.