Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Supersnel berechten bij geweld tegen hulpverlener’

Mensen die geweld of agressie plegen tegen hulpverleners, moeten supersnel maar ook supergoed worden berecht. Dat stelde staatssecretaris Fred Teeven donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Daar gingen stemmen op om dit gedrag via supersnelrecht af te handelen.
'Supersnel berechten bij geweld tegen hulpverlener'

Supersnelrecht betekent dat daders binnen drie dagen voor de rechter komen. Bij snelrecht worden ze binnen zeventien dagen ter verantwoording geroepen. De Kamer en de bewindsman zijn het er volledig over eens dat agressie tegen mensen met een publieke taak volstrekt onaanvaardbaar is.

Maatschappij
‘De publieke taak is essentieel voor het functioneren van onze samenleving’, aldus Teeven. Hij voegde eraan toe dat bij geweld niet alleen de hulpverlener, maar ook de maatschappij wordt geraakt. Hij vindt wel dat het Openbaar Ministerie en rechters soms tijd nodig hebben om aan bepaalde zaken langer te werken. Anders kan het gebeuren dat iets dat eigenlijk ‘zware mishandeling’ is, door vluchtige dossiervorming wordt afgedaan als ‘mishandeling’.

Schadevergoeding
Ook moeten slachtoffers wel de kans krijgen zich te ‘voegen’, dus een eis tot schadevergoeding bij de rechter neer te leggen. ‘Een rechtsstaat betekent ook dat er aandacht is voor het slachtoffer’, zei de bewindsman. Het snelrecht functioneert op zich goed, maar er moeten nog enkele gaten worden gedicht, aldus Teeven. Hij komt daarvoor nog dit voorjaar met voorstellen op het gebied van gronden voor voorlopige hechtenis.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.