Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Staatssecretaris: ‘Vastzetten cliënt moet soms’

'Het blijft bestaan dat mensen zo nu en dan tegen zichzelf beschermd moeten worden.' Dat zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) donderdagmiddag na haar bezoek aan Brandon in Ermelo.
Staatssecretaris: 'Vastzetten cliënt moet soms'

De staatssecretaris sprak met de jongen (18) terwijl hij met een tuigje aan een muur vastgeketend was. Ze heeft het idee dat Brandon in Ermelo in goede handen is. De jongen verhuist binnenkort naar een voor hem aangepaste woning van ’s Heeren Loo. Dat was al eerder gepland, zei ze. Veldhuizen van Zanten nodigt alle instellingen die worstelen met de juiste zorg aan vergelijkbare cliënten, uit dit bij haar te melden.

Makkelijk oordelen
‘Deze instelling heeft alle deskundigen geraadpleegd. Van buitenaf is het misschien makkelijker oordelen. Ik denk niet dat er instellingen zijn die methodieken hebben die beter zijn dan hier.’ De staatssecretaris zei ook ‘de knapste koppen’ bij elkaar te willen roepen om dergelijke probleemgevallen te bespreken. ‘Iedere instelling die denkt een betere methodiek te hebben dan hier, kan dat melden.’

Beschamend
Brandon gaat binnenkort weg van de plek waar de EO opnames maakte. ‘Daar heeft hij het linoleum van de muren gepeuterd. Hij komt in een aangepaste woning terecht zonder meubelen.’ De jongen gaf in het gesprek met de staatssecretaris aan dat hij niet blij was met de foto’s van hem in kranten. Hij had liever gezien dat hij zonder tuigje gefotografeerd was. ‘Dat kan ik me voorstellen. Het is ook wel beschamend.’
Brandon vertelde haar ook zelf af en toe vastgeketend te willen zijn om hem tegen zichzelf te beschermen. Soms heeft de jongen aanvallen van agressie. ‘Hij vertelde me dat hij niet langer dingen kapot wil maken.’

Weghalen
Signalen dat de zorg van Brandon bij ’s Heeren Loo niet in goede handen zou zijn, heeft ze niet. Later zal de staatssecretaris ook nog spreken met de moeder van Brandon. Of het klopt dat zij haar kind bij de instelling weg zou willen halen, kon de staatssecretaris niet bevestigen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.