Kijk buiten de regels om wat een jongere nodig heeft

Geen enkele jongere in Nederland is in 2021 dak- of thuisloos. Dat is het doel van het onlangs uitgekomen Actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren. Outreachend hulpverlener Marco Betman: ‘Als je honger hebt, moet je eten. Als je geen dak boven je hoofd hebt, moet geregeld worden dat dat er wel is. Daarom gaan we niet uitgebreid iemands verhaal aanhoren. Dat heeft die jongere al zo vaak verteld, zonder dat hij het idee had dat het iets van zijn problemen oploste.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Geen enkele jongere in Nederland is in 2021 dak- of thuisloos.
Foto: Fotolia

In Nederland is het aantal dak- en thuisloze jongeren de laatste vijf jaar gestegen met vijftig procent tot ruim 12.000, zegt Marleen van der Kolk, programmamanager van Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN). De groei van het aantal dak- en thuisloze jongeren heeft volgens haar verschillende oorzaken. ‘Het merendeel van de dak- en thuisloze jongeren, ruim zestig procent, is op jonge leeftijd uit huis geplaatst. Bij deze jongeren zijn hun ouders vaak (financieel) buiten beeld. Op het moment dat ze achttien jaar worden en er alleen voor staan, ontbreekt het hen aan een veilige woonplek en voldoende inkomen’, aldus Van der Kolk.

0
239

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.