Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kerstboom en diner voor duizenden ouderen

Kerstbomen versieren, een kerstdiner en gratis concerten. Deze maand staat bol van acties voor ouderen die eenzame feestdagen hebben. In Nederland zijn er in totaal 200.000 ouderen die alleen zijn.
Kerstboom en diner voor duizenden ouderen
Foto: ANP-Photo/Diederik van der Laan

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaat deze week een kerstboom versieren bij een eenzame oudere in zijn gemeente. Hij zorgt er na de feestdagen ook voor dat het boompje weer wordt opgeruimd en afgevoerd.

Vrijwilligers

Aboutaleb is niet de enige die de decembermaand voor een oudere gaat opfleuren. Het Nationaal Ouderenfonds uit Utrecht heeft adressen van 600 ouderen in 20 gemeenten, waar vrijwilligers zich deze week komen melden met een boom, lampjes en versieringen.

Kerstdiner

Daarnaast zijn nog eens ongeveer 4500 oudere mensen uitgenodigd voor een gratis kerstdiner in een van de 41 Van der Valkhotels in Nederland. Ook zijn er gratis concerten, bioscoopvoorstellingen en drie Rijncruises van De Zonnebloem.

Thuiszorg

In Nederland brengen ruim 200.000 ouderen de kerstdagen in eenzaamheid door. ‘We krijgen adressen van mensen die echt aandacht kunnen gebruiken van onder andere kerken en de thuiszorg. Die mensen vragen we of ze het leuk vinden om ergens aan mee te doen’, zegt Elke van Wageningen van het Ouderenfonds.

Contacten

Want 420.000 65-plussers doen al jarenlang helemaal niets aan kerst of de jaarwisseling, omdat ze er geen zin meer in hebben. ‘Maar als je het vraagt, blijkt vaak dat ze wel zouden willen, maar opzien tegen het gedoe. Of dat ze er geen geld voor hebben.’ Het Ouderenfonds hoopt dat de decemberacties ouderen contacten opleveren, waar ze de rest van het jaar ook gezelligheid aan hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.