Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kennis jongerenwerk weinig benut bij jeugdbeleid’

Lokaal jeugdbeleid wordt steeds vaker ontwikkeld op basis van politie-informatie. Aan de praktijkkennis van jongerenwerkers wordt onvoldoende waarde gehecht, zo blijkt uit het onderzoek ‘Politie en jongerenwerk’. De onderzoekers pleiten voor meer samenwerking tussen politie en jongerenwerkers.
‘Kennis jongerenwerk weinig benut bij jeugdbeleid’
Foto: ANP-Photo/Ed Oudenaarden

De politie richt zich vooral op criminele en overlastgevende jongeren wanneer ze informatie verzamelen over de lokale jeugd, stellen de onderzoekers. Terwijl het jongerenwerk ook kijkt naar jeugdgroepen die geen overlast veroorzaken. Zo ontstaat er een ruimer beeld van de sociale context van deze groepen, vinden de onderzoekers. ‘Met het oog op preventie is het juist goed om alle groepen in kaart te brengen, ook diegenen die geen problemen vormen.’



Onderzoek


Het onderzoek ‘Politie en jongerenwerk: waardevolle informatiebronnen voor lokaal jeugdbeleid’ is uitgevoerd in opdracht van Kenniscentrum MOVISIE in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Inzicht in sociale interventies’. In dit programma worden vragen gesteld als: Wat zijn de werkzame bestanddelen van in de sociale sector toegepaste methoden? En welke vormen van onderzoek lenen zich het beste om te weten komen wat wel of niet werkt?



Informatiebron


De uitvoering en evaluatie van lokaal jeugdbeleid worden beïnvloed door de wijze van informatie-verzameling. Uit het onderzoek blijkt dat zowel de informatieverzameling van de politie als die van het jongerenwerk in de praktijk tekort schieten. Het jongerenwerk doet slechts incidenteel onderzoek en vormt daarom geen structurele informatiebron. Bij de politie ligt de focus voornamelijk op repressie. Hoewel beide methodes elkaar zouden kunnen aanvullen, wordt jeugdbeleid vaak niet gemaakt met de informatie uit het jongerenwerk, aldus de onderzoekers.



Convenant


Meer samenwerking tussen het jongerenwerk en de politie, zo luidt het advies van de onderzoekers. In de praktijk dat het jongerenwerk en de politie met elkaar botsen. Een jongerenwerker heeft bijvoorbeeld de wettelijke plicht om crimineel gedrag aan te geven, maar dit heeft consequenties voor zijn veiligheid. De onderzoekers stellen voor om een convenant te maken die de rechten en plichten van de jongerenwerker in de samenwerking beschermt. Zo’n convenant kan de samenwerking tussen politie en jongerenwerk verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.