Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil volledige vergoeding zorg illegalen

De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de zorg voor illegalen honderd procent vergoed moet worden. De Kamer steunt hiermee de hulpverleners, die veel kritiek hebben op het nieuwe wetsvoorstel voor medische zorg voor illegalen.
Kamer wil volledige vergoeding zorg illegalen

Artsen die zorg bieden aan illegalen moeten de kosten volledig vergoed kunnen krijgen als de persoon in kwestie de rekening niet kan betalen. Dat vindt de meerderheid van de Tweede Kamer, bleek na het debat van woensdag. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil niet meer vergoeden dan 80 procent.

Prikkel
Klink vindt dat aanbieders van zorg die zonder verwijzing toegankelijk is een prikkel moeten hebben om de rekening alsnog bij de illegaal te innen. Ook hebben ze een ondernemersrisico. Mocht de 20 procent die zorgverleners zelf nog moeten innen bij de mensen die illegaal in Nederland verblijven niet reëel zijn, dan wil hij dit percentage aanpassen.

Niet direct toegankelijk
Verder wil de minister dat illegalen niet zomaar bij elke zorgverlener terecht kunnen voor planbare zorg die niet direct toegankelijk is, bijvoorbeeld opname in een verpleeghuis. Hiermee wil Klink voorkomen dat onverzekerden die niet illegaal zijn bij zorgaanbieders aankloppen om een beroep te doen op de regeling voor illegalen. Alleen instellingen die hier goed het oog op houden, komen in aanmerking voor het leveren van zorg aan illegalen.

Spreiding van de zorg
Maar ook daar kan de Tweede Kamer zich niet in vinden. Het zou ten koste gaan van een goede spreiding van de zorg. Klink hield eraan vast dat zorgaanbieders selectief gecontracteerd worden, maar zegde toe nog eens te kijken naar het aantal ambulances en apotheken per regio.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.