Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil meer steun jonggehandicapten bij werk

Jongeren met een lichamelijke en/of geestelijke beperking moeten betere hulp krijgen om aan het werk te komen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Alle drie de regeringspartijen, CDA, PvdA en ChristenUnie, komen deze week bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken met voorstellen.
Kamer wil meer steun jonggehandicapten bij werk

De PvdA wil 30 miljoen euro uit de overschotten in bijstandsbudgetten halen om werkgevers te steuenen als ze iemand in dienst nemen die afhankelijk is van een Wajong-uitkering. Met dat geld wil PvdA-Kamerlid Hans Spekmanbijvoorbeeld aanpassingen op de werkplek en jobcoaches ter begeleiding van de gehandicapte werknemer financieren.

Zwak
Juist nu er economisch mindere tijden aanbrekenn moet volgens Spekman de zwakke arbeidsmarktpositie van jonggehandicapten worden aangepakt moeten werkgevers gesteund worden ze in dienst nemen. ‘Als we nu niks doen en ze langs de kant laten staan, schrijf je ze voor de komende vier of vijf jaar af en komen ze daarna nog lastiger aan het werk.’

Subsidie
Ook de ChristenUnie wil de zogenoemde Wajongers extra ondersteunen via jobcoaches. Nu komen volgens een woordvoerder deze begeleiders altijd van buiten de ondernemingen en zijn het bijvoorbeeld arbeidsmarktspecialisten van uitkeringsinstituut UWV. Het zou beter zijn als bedrijven ook subsidie krijgen als zij een mentor vrijmaken in hun eigen organisatie. Hij heeft beter zicht op de werkplek en -omstandigheden van de gehandicapte.

Status
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil de status veilig stellen van de opleidingsinstellingen voor Wajongers met ernstige stoornissen of beperkingen, de REA-instituten. Hij vindt het onacceptabel dat deze organisaties al tijden in financiële problemen verkeren omdat ze niet als onderwijsinstelling worden erkend, maar worden beoordeeld als reïntegratiebedrijf.

Kansen
Daardoor worden de instellingen volgens Van Hijum afgerekend op het aantal leerlingen dat ze aan werk helpen. Terwijl in zijn ogen de gehandicapten de best mogelijke opleiding moeten afronden om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het CDA wil daarom dat de REA-instituten uiterlijk per 1 januari 2011 worden overgedragen aan het ministerie van Onderwijs. Op die manier wordt Wajongers een doorlopende leerlijn en landelijk dekkend vangnet geboden. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.