Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Justitie vervolgt oud-pleegmoeder gezinshuis

Justitie vervolgt de 72-jarige oud-pleegmoeder van gezinshuis De Loot in Nieuwleusen (Overijssel) wegens meerdere lichamelijke en geestelijke mishandelingen van pleegkinderen. Het Openbaar Ministerie moet nog diverse mogelijke slachtoffers van de oud-pleegmoeder spreken en kon daarom woensdagmorgen nog niet precies zeggen wat de aanklacht tegen de vrouw wordt.
Justitie vervolgt oud-pleegmoeder gezinshuis
Foto: ANP Photo

De vrouw zou vrijwel alle pleegkinderen die in De Loot werden geplaatst, jarenlang hebben vernederd en mishandeld. Ze zou kinderen hebben geslagen met de mattenklopper, voor straf buiten in de vrieskou hebben gezet, hebben getreiterd en vernederd. Ook zou er sprake zijn van seksueel misbruik en een streng religieus regime. Regionaal daglad De Stentor bracht de zaak in het voorjaar van 2012 naar buiten.

Christelijk

De Loot maakt deel uit van de christelijke stichting De Terebint in Punthorst bij Staphorst. De landelijke instelling voor jeudgbescherming William Schrikker Groep (WSG) plaatste er van 1984 tot 2010 kinderen die niet thuis konden wonen.

Excuses

Deze instelling liet vorig jaar zelf ook onderzoek doen naar de misstanden. Daaruit bleek dat de WSG zo heeft gefaald in toezicht op en begeleiding van kinderen in De Loot, dat directeur Peter Kouwenberg in november openlijk zijn excuses aanbood voor het leed dat de kinderen is aangedaan. De Inspectie Jeugdzorg heeft de WSG in januari van dit jaar voor een jaar onder toezicht geplaatst.

Geweld

Justitie start volgens een woordvoerster ook met een onderzoek naar de leiding van De Terebint, een leefgemeenschap die op christelijke basis mensen ‘met privé- en levensproblemen’ opvangt. Ook hier zou sprake zijn van misstanden en geweld.

In De Loot worden ondertussen geen jeugdzorgkinderen meer geplaatst. Het gezinshuis is onder een andere leiding nog wel open.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.