Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren onder 16 drinken minder alcohol

Jongeren boven de 16 jaar drinken nog steeds onrustbarend veel, maar bij de groep onder de 16 jaar is een dalende trend zichtbaar. Dit blijkt uit gegevens van het Peilstationsonderzoek Scholieren dat om de vier jaar verschijnt, zo meldt het Trimbos Instituut. Het beleid gericht op het voorkomen van alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 lijkt hiermee zijn vruchten af te werpen.
Jongeren onder 16 drinken minder alcohol

Uit het Peilstationsonderzoek van 2007 bleek al dat het alcoholgebruik onder jongeren onder de 16 jaar daalde. Die trend heeft zich in 2011 doorgezet. Deze groep experimenteert  minder met alcohol en drinkt minder.  In 2003 had bijvoorbeeld 31 procent van de 12-jarigen de afgelopen maand alcohol gedronken, in 2011 was dit gedaald naar 8 procent. Het beleid gericht op het voorkomen van alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 lijkt effect te hebben, aldus het Trimbos Instituut.

Zorgwekkend

De jongeren die 16 jaar of ouder zijn, drinken nog steeds veel, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna tweederde van de 16-jarige jongens heeft de afgelopen maand nog 5 of meer glazen alcohol bij één gelegenheid gedronken. Het zogenaamde binge drinken. Zo’n 20 procent drinkt gedurende het weekend meer dan 20 glazen alcohol. Zorgwekkend veel, meent het Trimbos Instituut.

Opleidingsniveau
De verschillen tussen opleidingsniveaus en de mate van middelengebruik en risicogedrag blijft groot.  Hoe lager het schoolniveau, hoe meer jongeren grote hoeveelheden drinken. Dat geldt ook voor het roken van joints, het roken van sigaretten en het drinken van energiedrankjes.
Voor de 16-plussers is nieuw beleid nodig, meent het Instituut. Het advies luidt: voer een leeftijdsgrens in van 18 jaar en beperk de beschikbaarheid van alcohol.

Drugs
Het gebruik van andere middelen blijft redelijk stabiel. Het percentage scholieren dat ooit heeft gerookt is daalde heel licht van 39 procent in 2007 naar 36 procent in 2011. Het cannabisgebruik blijft  stabiel: 17 procent heeft ooit geblowd en 8 procent deed dit nog in de afgelopen maand. Tussen 2007 en 2011 zijn er geen veranderingen in het gebruik van harddrugs. Zo’n 4 procent van de scholieren probeerde ooit een harddrug uit (het vaakst XTC).

Bron: Trimbos Instituut/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.