Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jeugdzorginstelling Intermetzo bijna failliet’

Intermetzo, een van de grootste jeugdzorginstellingen in Nederland, is bijna failliet.
Intermetzo, een grote jeugdzorginstelling in Nederland, bijna failliet
Intermetzo

NRC Next werd door diverse bronnen getipt over de financiële problemen binnen Intermetzo, die een van de grootste jeugdzorginstellingen in Nederland, die hulp biedt aan zo’n 4500 kinderen en waar zo’n 2300 medewerkers werken. Volgens NRC Next dreigt de instelling ten onder te gaan aan miljoenen euro’s betalingsachterstand van de gemeente. Een woordvoerder van Intermetzo kan het bericht niet bevestigen. Volgens de krant krijgt Intermetzo van alle kanten hulp om de betalingsproblemen op te lossen.

Overhevelen zorgtaken naar gemeente

Steeds meer jeugdhulp organisaties in Nederland komen in ernstige financiële problemen doordat gemeenten niet of veel te laat betalen. Volgens koepelorganisatie Jeugdzorg Nederland is er sinds het overhevelen van zorgtaken van de rijksoverheid naar gemeenten begin vorig jaar, een enorme administratieve rompslomp ontstaan.

Niet alleen de administratieve rompslomp is een probleem in de jeugdzorg, ook met de uitwisseling van gegevens over jongeren en ouders schijnt een ratjetoe te zijn. ‘Eén verkeerde email en gegevens liggen op straat’. Lees meer

‘Daar hebben vooral gespecialiseerde jeugdhulpinstellingen last van die met verschillende gemeenten en contracten werken. Er is veel onduidelijkheid over de voorwaarden van factureren. Daardoor wordt er te laat betaald en ontstaan liquiditeitsproblemen’, legt een woordvoerster van Jeugdzorg Nederland uit.

Ze adviseert de instellingen om per onderdeel te factureren. ‘Als je een overall-factuur stuurt en daarop is een onderdeel verkeerd ingevuld, dan krijg je ook de andere onderdelen niet uitbetaald.’ Instellingen die in de problemen komen kunnen ook een beroep doen op de Transitie Autoriteit Jeugdzorg die ook financiële hulp kan bieden.

NRC duikt dieper in op de vraag hoe deze zorginstelling in de financiële problemen is geraakt. Klik hier om het artikel te lezen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.