Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdwet is door de Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft de Jeugdwet geaccepteerd. 45 senatoren stemden voor, 22 tegen. De partijen die akkoord gingen (SGP, Christen Unie, D66, CDA, PvdA en VVD), deden dat vooral na toezegging over pilots en een transitieautoriteit.
Jeugdwet is door de Eerste Kamer
Foto: ANP XTRA

Een onafhankelijke commissie Transitie Autoriteit Jeugd gaat toezicht houden op alle veranderingen binnen de transitie van de jeugdzorg. Ook komen er proefprojecten waar gemeenten en zorgpersoneel kunnen oefenen met de nieuwe opzet. In de nieuwe Jeugdwet worden niet de provincies, maar de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het systeem moet zo duidelijker worden en het idee is dat gemeenten beter weten welke zorg nodig is. Meer en betere preventie en ambulante jeugdhulp moet voorkomen dat kinderen complexe en duurdere zorg nodig hebben.

Kortzichtig

D66 nam ondanks alle bezwaren genoegen met de toezeggingen van Van Rijn en ook de ChristenUnie stemde in met de wet na de toezeggingen. GroenLinks en SP hadden voorafgaand aan de stemming nog kritiek op de wet. Slachter (SP) noemde de wet kortzichtig en vond de bezuinigingen een enorme last. Beide partijen stemde tegen.

Moties verworpen

Met een motie wilde de SP de beslissing over de omvang van de bezuiniging uit te stellen tot twee jaar na de invoering van de transitie, maar deze motie werd verworpen. Ook de PVV kwam met een motie om later over het wetsvoorstel te stemmen wanneer er meer duidelijkheid is over de wet, maar die motie werd eveneens verworpen.

Ook in het veld is er kritiek op de jeugdwet. De vertegenwoordigers van de jeugd-ggz voorspellen dat in de wet  het recht op zorg voor kinderen met bijvoorbeeld autisme, anorexia, schizofrenie of depressie niet meer gegarandeerd is. Gemeenten vrezen voor bureaucratie en vinden dat ze te weinig geld krijgen om deze wet uit te voeren. Lees hier meer >>

Evaluatie

De PvdA verzocht de regering jaarlijks bij de begroting te informeren over de kwaliteit en toegankelijkheid van het jeugdhulpsysteem in relatie tot de financiële randvoorwaarden voor gemeenten. Staatssecretaris Van Rijn vindt een jaarlijkse evaluatie te kort, maar zegde toe om na drie jaar te evalueren. Wel wordt er ieder jaar gerapporteerd over de stand van zaken. De PvdA wil ook een meldpunt voor problemen in de overheveling van de jeugd-ggz. Deze motie werd ook aangenomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.