Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdsector geeft Rouvoet mager zesje

Het beleid van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) krijgt een matige waardering van bestuurders en instanties uit het 'veld'. Hij scoort een 'mager zesje' in een peiling onder voorzitters, bestuurders, directeuren en verzekeraars die actief zijn op het gebied van jeugd en gezin.
Jeugdsector geeft Rouvoet mager zesje

De komst van het zogenoemde programmaministerie dat Rouvoet leidt, heeft voordelen, erkent de sector. De kritiek richt zich op de bureaucratische obstakels die er nog steeds zijn. Dat meldde

Jeugdpoort woensdag. Jeugdpoort is een samenwerkingsverband van organisaties zoals de MO Groep, VGN, GGZ Nederland, Actiz en GGN Nederland.

Concurrentie
Verder wordt de concurrentie tussen gemeenten, provincies en diverse betrokken ministeries onderling als grootste belemmerende factor opgevoerd. Een goede uitvoering van het beleid stuit ook op de nog te geringe invloed van ouders en kinderen en op de voortdurende bemoeienis van de overheid met instellingen.

Niet alleen het beleid van Rouvoet werd beoordeeld, ook het werkveld heeft zichzelf kritisch tegen het licht gehouden. De sector verdient niet meer dan ‘een ruime 6,5’. Er valt nog veel te verbeteren als het gaat om samenwerking en professionalisering, zeggen geënquêteerden.

Sikkeneuren
De bewindsman bijt in zijn reactie fel van zicn af. Volgens hem is er kennelijk sprake van moedeloosheid en gebrek aan ambitie in het werkveld. ‘Met klagen en sikkeneuren is geen kind geholpen.’ Rouvoet verwijt het veld bijvoorbeeld dat het een aantal politiek en maatschappelijk belangrijke zaken ‘niet echt voorop’ stelt. Hij geeft als voorbeeld het thema kindermishandeling dat op het prioriteitenlijstje van de sector op de negende plaats staat.

Hij is het ook oneens met de kritiek dat hij ’te ad hoc’ bezig is onder invloed van vragen uit de Tweede Kamer. Over de gehekelde ‘stammenstrijd’ tussen overheden vindt Rouvoet dat de sector zich niet moet verschuilen achter het stelsel, maar er creatief en optimaal gebruik van zou moeten maken.

Actieplan
De minister presenteerde woensdag een actieplan tegen bureaucratie. Alle provincies committeren zich daarin de regeldruk met 25 procent te verminderen. Verder moeten beslissingen over de vraag op welke zorg iemand recht heeft in begrijpelijker taal opgeschreven worden. Cliënten krijgen betere informatie, onder meer via een webloket, belooft Rouvoet. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.