Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeugdgezondheidszorg moet actief zijn in sociaal domein

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vindt dat de samenwerking van de jeugdgezondheidszorg in het sociaal domein niet voldoende is: ‘De jgz kan alleen goed opereren als zij een goede positie heeft in het sociaal domein.’ Op zoek naar de sociale professionals dus.
foto: Fotolia

De komende jaren zal de Inspectie vooral toezien op de samenwerking van de jeugdgezondheidszorg in de zogenoemde: ‘integrale keten’. Er moet in de wijk meer worden samengewerkt met professionals in het sociaal domein. ‘Pas dan kan de jgz goed opereren’, is de conclusie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in het rapport: Jeugdgezondheidszorg actief.

Kindermishandeling

De inspectie deed onderzoek bij organisaties in de jeugdgezondheidszorg in 2016 en 2017. De jgz- organisaties leveren ‘over het algemeen verantwoorde zorg’, aldus de inspectie, maar het kan beter. Op het gebied van registratie, signalering en meldingsbereidheid van kindermishandeling is nog veel te verbeteren. Meer dan twee derde van de organisaties had de registratie van kindermishandeling niet op orde. De kwaliteit van samenwerking tussen de jgz en Veilig Thuis was niet optimaal. De inspectie vindt dat het aantal contactmomenten met kinderen en jeugd bij organisaties in de jgz echt te laag is.

Sociaal domein

De jeugdgezondheidszorg werkt hard aan haar positie in het sociaal domein, concludeert de inspectie, en dat is te waarderen. Er zijn zeker organisaties die goed contact hebben met professionals in het sociaal domein, maar dat moet veel meer en beter gebeuren, aldus de inspectie. ‘Niet overal neemt de jgz een proactieve rol in. Vaak wacht de jgz af of zij vanuit de gemeente of vanuit het sociaal domein benaderd wordt.’ De samenwerking was aanmerkelijk beter op plekken waar professionals investeren in het elkaar kennen en opzoeken.

Professioneel kader

De Inspecteur-generaal IGZ Van Diemen- Steenvoorden schrijft in haar voorwoord: ‘Op een paar punten het beter kan. Elke organisatie moet voldoende contactmomenten aanbieden conform het Landelijk Professioneel Kader. Het serieus nemen van ouders en hun ouderrol betekent op het juiste moment de juiste zorg aanbieden die dit kind en deze ouders nodig hebben. Het gaat om uiteenlopende vragen zoals (cyber)pesten, omgaan met moderne media, sexting en grooming, tienerzwangerschappen. De door het veld ontwikkelde jgz- preventieagenda kan hierbij een stimulans zijn.’

Outreachend

Alle organisaties laten sinds de tussentijdse rapportages van 2016 en 2017 wel een verbetering zien, benadrukt Van Diemen-Steenvoorden. Ze noemt dat bemoedigend: ‘Het laat zien dat jgz organisaties steeds vaker handelen vanuit een outreachende visie, waarbij het kind op de eerste plaats staat. Jeugdgezondheidszorg, blijf actief en pak je rol binnen het sociaal domein!’

Je kunt het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de jeugdgezondheidszorg hier downloaden>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.