Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jellinek opent nieuw behandelcentrum

Jellinek gaat gebruikmaken van een ‘nieuwe’ behandelmethode voor drank-, drugs-, medicijn- en gokverslaving. Ze opent maandag aan het Surinameplein in Amsterdam een nieuw centrum met plaats voor 42 verslaafden.
Jellinek opent nieuw behandelcentrum

De behandeling is gebaseerd op het Minnesota-model. Dat is het meest gebruikte behandelmodel ter wereld, maar heeft in Nederland toch nog weinig bekendheid. Kern is een twaalfstappenplan, plus dat verslaafden zowel binnen als buiten de behandeltijd met elkaar in contact staan. De behandeling duurt zes weken tot drie maanden.

Verbondenheid
De bedoeling van het Minnesota-model is dat er verbondenheid tussen verslaafden wordt gecreëerd, waardoor het isolement – typerend voor verslaving – wordt doorbroken. De twaalf stappen zijn verdeeld in drie fasen: voorbereiding op herstel, het herstel zelf en het voorzetten van herstel. Jellinek richt zich op de eerste twee fasen. Na afronding van de behandeling blijven de deelnemers zelfhulpgroepen bezoeken voor het continueren van het herstel.

Volledig vergoed
De Minnesota-behandeling wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraars. Er zijn geen wachtlijsten. In bepaald gevallen kunnen verslaagden die moeite hebben met de overgangsfase tussen de klinische opname en weer thuis wonen, worden gehuisvest in een Safe House.

Detox
In het nieuwe behandelcentrum van Jellinek zijn 42 opnameplaatsen, inclusief 8 detoxplaatsen en 12 plaatsen voor dagbehandeling. Er zijn addiction counselors, psychologen, psychiaters en verpleegkundigen werkzaam. Acht behandelaars van Jellinek volgden een jaar lang een opleiding in Amerika.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Jellinek/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.