Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Integreren houdt allochtoon slank

Integratie in de Nederlandse samenleving lijkt een gunstig effect te hebben op het gewicht van allochtonen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Minderheden meer gewicht’ dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vandaag presenteert.
Integreren houdt allochtoon slank

Uit het onderzoek blijkt dat veel allochtonen te dik zijn. Meer dan de helft van de Turken (55 procent), Marokkanen (51 procent) en Antillianen (50 procent) zijn te zwaar. Bij Surinamers en autochtonen liggen deze percentages rond de 45 procent.

Slanker
In dagblad Trouw geeft onderzoeker Jaco Dagevos van het SCP aan dat allochtonen die een goede taalbeheersing hebben en veel sociale contacten onderhouden met autochtonen slanker zijn dan allochtonen die de Nederlandse taal niet goed spreken en alleen met autochtonen omgaan. Hoewel beide groepen evenveel kans hebben op overgewicht, lijkt integratie een gusnstig effect te hebben.

Ideaal
De redenen hiervoor zijn nog onduidelijk. Het zou kunnen zijn dat het schoonheidsideaal, dat in niet-westerse landen vaak een vol lichaam is, verschuift naar slank, aldus Dagevos in Trouw. Een mogelijke andere reden is het drukke leven van de geïntegreerde allochtonen. Zij hebben minder tijd voor uitgebreide maaltijden dan hun ouders die vooral veel te maken hebben met overgewicht.

Troost
En dat aantal ouderen met overgewicht is ‘zorgwekkend groot’, stelt de onderzoeker in het dagblad. Volgens hem speelt bij hen niet alleen weinig bewegen en veel eten een rol, maar ook psychische klachten. Zij hebben vaak een kleine leefwereld, werken niet meer en hebben heimwee naar hun geboorteland. Zij vinden troost in hun eten, aldus Dagevos.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.